Pontos idő: 2022. május 17., kedd 3:21Hozzászólás a témához  [ 31 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4
 Szűrőanyagok, dekorok, talajok hatása a víz kémiájára 
Szerző Üzenet

Csatlakozott: 2014. július 5., szombat 21:30
Hozzászólások: 155
Tartózkodási hely: Baranya megye
Sziasztok!

Nagyon zavart az akvában lévő magas pH, amit nem tudtam lenyomni sósavval sem.

Azt hallottam, hogy a Siporax tehet róla (5 liter van a szűrőben, 240 liter az akva, 85 liter a szűrakvárium, összesen kb. 250 liter víz)

Végeztem egy kísérletet.

Az alábbi anyagokból 50-50 g-ot bemértem egy-egy főzőpohárba és 250 ml kiforralt, lehűtött tisztított vizet öntöttem mindegyik főzőpohárba. A főzőpohár tartalmát alaposan megkevertem, hagytam pár percig, hogy kicsit álljon/ülepedjen, majd megmértem a pH-t és a vezetőképességet.

Két héttel később (tegnap) megmértem az vizeket újra.

Delta pH: a mintát tartalmazó pohár pH-jából kivontam a vak minta pH-ját.

Kép

A tiszta víz pH csökkenését nem kell magyarázni, az első vizsgálat során kiforralt és lehűtött vizet mértem, míg a második vizsgálatig a víz (ugyan parafilmmel lefedve) állt 3 hétig az irodámban.

A siporax konstans módon emeli a pH-t, ami meglepett az óriási vezetőképesség növekedés. De hozzáteszem, hogy a főzőpoharak (nyugati oldalon lévő) ablak előtt álltak, és a sipo felületete itt-ott bebarnult, és a második héten buborékok voltak rajtuk. Sajnos nincs fotóm, de valamilyen barnaalga, vagy baktériumok telepedtek meg a felületen, amik ráadásul valamilyen gázfejlődést is okoztak. A szűrőanyagokat a szűrőből vettem ki annak idején, RO vízben leöblítettem, de nem mostam, vagy vegyszereztem. A vezetőképesség ilyen mértékű növekedését valószínűleg ez okozza.

A Mátrix Trop nekem sajnos csalódás volt ezen a téren. Az első mérés alapján nagyon hittem benne, hogy nem nyúl a pH-hoz (már éppen küldtem a megrendelőt, hogy lecseréljem a Siporax-ot :lol:). Úgyhogy most várok kicsit - szűrőtakarítás volt -, utána kiveszem a Siporaxot és megnézem, hogy x idő alatt hova áll a pH.

Lávakő indifferens. Megjegyzem a héten csináltam szűrőtakarítást, és a 10 l lávakő élettelenebbnek tűnt, mint a szivacs... Igaz, hogy mulm, lepedék sokkal több volt rajta, ám a mennyisége is nagyobb jóval. Kezdem azt hinni, hogy a lávakő tényleg nem jó szűrőanyag... :O

Riolittufa hozza az elvárhatót. Egyszer még fogok építeni egy riolitos növényest, mert amúgy nagyon tetszik, és mint látjuk a vezetőképességet alig változtatja meg, de a víz pH-ját lehúzza.

Az agyagtalaj vezetőképesség növelése érdekes, kicsit meglep az érték nagysága is, de a mérési eredményt részben cáfolja - vagy legalább is az aggodalmamat eloszlatja - hogy az akváriumban (40 liter talaj), napi tápozással, élőlényekkel, a szűrőben siporax-szal, stb., 195-205 a vezetőképesség.

_________________
"Nincs kudarc, csak olyan siker, amiért még tenni kell."


2014. november 22., szombat 14:23
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 31 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron