Pontos idő: 2019. január 21., hétfő 20:38Hozzászólás a témához  [ 16 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2
 DIY - Habszifon CO2 
Szerző Üzenet
Avatar

Csatlakozott: 2011. augusztus 23., kedd 11:25
Hozzászólások: 300
Tartózkodási hely: Bp. IV.
Idézet:
Ez alatt a ADA-s eldobható CO2 palackokra gondoljunk?

Dehogy is! Liss nagypatronokra, 150, illetve 290g töltetűek. Betétdíjasok, a kisebbiket a sparban 500-ért cserélik (de egyébként kértem listát a lisstől, ahol részletesen leírták, hogy hová szállítanak belőle) a nagyot pedig csak 1 helyen cserélik az országban Budapesten (de persze rendelni lehet) az egy ezresbe kerül. A nagy kb. 3 hónapra elég egy közepes méretű (50l körüli) akvihoz. A kicsi pedig fele ennyi időre. De majd részleteiben is megírom a tervezést. Ez nem is annyira DIY, csak össze kellett hozni a nagypatront a regulátorral. :roll:


2011. szeptember 27., kedd 8:03
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2010. március 13., szombat 10:53
Hozzászólások: 4145
Tartózkodási hely: Debrecen
weak írta:
Azóta egy nagypatronos megoldást használok, amit - terveim szerint - hamarosan szintén feltöltök.

Ez alatt a ADA-s eldobható CO2 palackokra gondoljunk?

_________________
Szeva, mizú?!Ha bármiben szívesen, csak szólj!Ha tudok segítek!Én is így teszem, erről szól a élet!Thanks...


2011. szeptember 26., hétfő 19:22
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2011. augusztus 30., kedd 10:20
Hozzászólások: 343
Tartózkodási hely: Hódmezővásárhely
Mi az 5 literesbe tekertünk 12-t.... :mrgreen:

_________________
Bonus iudex damnat improbanda, non odit.
Kép Kép


2011. szeptember 26., hétfő 19:00
Profil Honlap
Avatar

Csatlakozott: 2011. augusztus 23., kedd 11:25
Hozzászólások: 300
Tartózkodási hely: Bp. IV.
Köszi Levi, csak óvatosságból tekertem be csak egyet. Több olyat olvastam, hogy 2-3 patront betekertek szifonba, de emlékeim szerint az 1.5-2l térfogatú szódásszifonoknál volt. Ez csak 0.7l kapacitású. A fej bakelitből van és úgy gondolom, hogy jól tartja magát, jól zár stb. azonban számtalanszor elképzeltem, hogy hogy lövi ki a közdarabbal együtt az egész szerkezetet. Mint említettem, ez már réges-rég a fiókban pihen, egyszer talán még használatba veszem :mrgreen: Azóta egy nagypatronos megoldást használok, amit - terveim szerint - hamarosan szintén feltöltök.


2011. szeptember 26., hétfő 14:12
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2011. július 5., kedd 16:02
Hozzászólások: 241
Már egy régi történet a habszifon tuningolása, de ez valóban impozánsra, elegánsra sikeredett. A hátránya inkább, ahogy korábban is volt, a palack viszonylag alacsony kapacitása, azaz sűrű patron csere. Ahogy olvastam, csak egy patront csavarsz be. Nem akarlak felrobbantani, de ahogy visszaemlékszem mások próbálkozásaira, ott 2-3 patront is becsavartak, így meg lehetett egy kicsit növelni az egyhuzamú működés időtartamát. Szerintem egyébként nagy veszély nincs, max. elengedi valahol a gázt. Felrobbantani nem nagyon lehet elképzeléseim szerint. Hosszútávú módszernek ezt se tartom a legjobbnak, de egy újabb tapasztalatszerzésre, próbálgatásra, kreativitás kiélésére tökéletes. Gratulálok! :) ;)

_________________
Kép
http://levinen.blogspot.hu/


2011. szeptember 26., hétfő 13:59
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2011. augusztus 23., kedd 11:25
Hozzászólások: 300
Tartózkodási hely: Bp. IV.
Sziasztok,

gondoltam megosztom, miként lehet párezer forintból használható - ámbár korántsem kényelmes - CO2 rendszert építeni egy habszifon segítségével. Mindenkinek felhívnám a figyelmét arra, hogy nem teljesen veszélytelen a mutatvány és nem ajánlom senkinek, hogy utánam csinálja!

Több hónap élesztőzés után szerettem volna valami olyasmit alkotni ahol nem kell kutyulgatni napról-napra, vagy hétről-hétre. Elegem volt a lerakódott trutymóból és az ingadozó nyomásból. Egy kedves akvakertész kolléga segítségét kértem az ötleteléskor, aki egyébként pneumatikával nap mint nap dolgozik és egy jól működő és használható végeredmény született a tervekből.

Nagymamám kamrájában rátaláltam az egyik legfontosabb alkatrészre, a habszifonra. Annak adagolószerkezetét leszedtem, ennek helyén egy belül teljesen sík lyuk maradt, amelybe egy menetvágóval egy 3/4"-os menetet vágtam. Ezek után felkerestem egy aukciós portált, ahol rövid keresgélés után vásároltam egy "pneumatikus nyomásszabályzót" amely emlékeim szerint kb. 3000-3500HUF-ba került. 1/8"-os méretben sikerült szereznem, így kézenfekvő volt, hogy valahonnan szereznem kell, egy átalakító közdarabot, hogy a szabályzót a szifon fejére szerelhessem. Végül egy esztergályos ismerősöm 1000HUF-ért gyártott nekem egy 3/4-ről 1/8-ra átalakító közdarabot így már csak néhány fittinget kellett találnom, hogy megfelelően el tudjam helyezni a nyomásszabályzót a szifonon. Szükségem volt továbbá egy 1/8"-os tűszelepre, amit szintén ugyanazon aukciós portálon vásároltam 1-2000HUF-ért. Majd - ami nem volt egyszerű mutatvány - találnom kellett egy szintén 1/8-os 6mm-es tömlőcsatlakozót. Elkezdődött az összeszerelés, mindenhová jó vastagon került a teflonszalagból, jó szorosan összepattintottam a fittingeket. Sajnos később kiderült, hogy a tűszelep hibás volt, így egy kis műanyag csappal használtam eleinte - ami a leggyengébb láncszem lett a rendszerben, ennek ellenére sokáig tudtam használni így is.
Kép

A CO2 patron betekerése után 6-8bar nyomás került a szifonba, melyet 1bar-ra redukáltam a nyomásszabályzóval. Ez a munkanyomás mindaddig egyeneletes maradt, amíg a tartályban lévő nyomás ez alá nem esett. Onnantól azonban csökkenni kezdett, majd leállt. A betekeréstől számítva 11 órán át üzemelt egyenletes nyomással, amíg el nem kezdett csökkenni a nyomás, ami még további kb. 1 órán át tartott teljes kiürülésig. A buborékszámot tekintve sajnos nem emlékszem, de 40l-es akvihoz simán túladagoltam, ha nem vigyáztam.
Kép
Több hónapon át használtam, amíg végül a fiókban landolt a kis műszer. Amíg használtam sok örömöt és félelmet okozott betekeréskor :mrgreen: de hatalmas eredményeket értem el vele az élesztőzéshez képest. Itt viszont megjegyezném, hogy élesztővel is sokkal jobban használható mint a petpalack, mert a nyomás mindig a beállított értéken marad, nem ingadozik. Mindössze egy kis szűrőt kell beiktatni a nyomásszabályzó elé. ;)


2011. szeptember 26., hétfő 11:17
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 16 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás: