Pontos idő: 2019. január 21., hétfő 20:39Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
 Gyári tető - T5-re váltás 
Szerző Üzenet

Csatlakozott: 2014. február 6., csütörtök 20:49
Hozzászólások: 7
Gyári tető átalakítása

Mikor kicsit komolyabban szerettem volna az akváriumban növényeket tartani, egyből feltűnt, hogy ehhez nincs elég erős világításom. A 200 literhez összesen 60 Watt-nyi fénycső tartozott. (2 x 30 W, ami az egyik képen is látható) 60W/200L az csak 0.3 W/L érték, ami meg sem közelíti a 0.75 - 1 W/L értéket, ami azért már erős fénynek mondható.
Adott volt egy gyári 2x30-os tető 2 db T8-as fénycsővel. Mivel sok helyen olvastam, hogy a T5-ös fénycsövek (ezek újabb fajtájúak a T8-asoknál) minden téren jobbak az elődjeiknél, elhatároztam, hogy nem csak bővítem a számukat, hanem át is váltok T5-ös csövekre.

A T5-ös csövek gazdaságosabbak, nagyobb a fényerejük, illetve vékonyabbak (16 mm átmérő) a T8-es csöveknél (26 mm átmérő). Mivel vékonyabbak, ezért fért be a tetőbe az eredeti 2 cső helyett 4 db. Sajnos a foglalatuk más, illetve az előtét is csak elektronikus lehet T5 esetében, ezért erről is gondoskodni kell.
Ami az én projektemhez szükséges volt:
- az alap gyári tető (Még előtte kibéleltem alufóliával hogy a fekete műanyag ne nyelje el a fényt. Ezt még a T5 tuning után is meg lehet csinálni, persze nem ilyen ideiglenes szigetelő szalag ragasztással, hanem valami komolyabb módon, hiszen 4 fénycső azért már nagy hőt ad le, és emiatt a szigetelő szalag szerintem elengedne.)
Csatolmány:
eredeti tető 800x600.jpg

- kb 10 méter 3 eres vezeték
- a 10 méternél valamivel kevesebb zsugorcső. Lényegében a vezetékre kell ráolvasztani oda, ahol az szabadon fut, nem pedig foglalat alatt.
- szilikonragasztó (bármilyen akvarisztikában használható, de hőálló szilikonragasztó megfelel, lényeg, hogy műanyaghoz is tapadjon) pl:
- a tetőhöz adott a villásdugó, és kapcsoló, de 4 cső esetén 2 elektronikus előtét szükséges, azért kell még egy villásdugó és egy kapcsoló is.
- 2 elektronikus előtét. Nálam ilyen: http://abc-zoo.hu/4286-eltet-elektronik ... -39-w.html
- páramentes T5 foglalat. Nálam 8 db ilyen: http://bolthely.hu/tungsram/id/01079_T5 ... avarozhato
- a fénycsövek:
Amik nálam beváltak a növények szempontjából:
3 db ilyen: http://bolthely.hu/tungsram/id/00808_Fe ... K_16x849mm
1 db ilyen: http://bolthely.hu/tungsram/id/00882_Sy ... 16x849mm__
Nem írnám le a pontos bekötést, mert felelősséget semmi ilyenért nem tudok vállalni. Egyébként az előtékeken rajta van a bekötési rajz, illetve a neten számos ilyet találni. Én hosszas utánaolvasgatás után is úgy döntöttem, hogy elviszem az egészet egy villanyszerelőhöz, és majd ő úgy beköti nekem a dolgokat, ahogy én szeretném.
Csatolmány:
tető átalakít 800x600.jpg

A zöld nyílnál halad be a 2 kábel, (amin a villanykapcsoló is van) ami az 1-1 villásdugótól jön, és egy egyik az egyik, másik a másik előtéthez kapcsolódik. Egy előtét 2 fénycsövet lát el. A képen látható zöld karikánál jól látszik, hogy a képen még T8 csövek között található egy ház, ami alatt eddig a T8 csövek előtétei, vezetékei futottak. Ezt a házat egy felhívített késsel elválasztottam a tetőtől és a T8 "alkatrészeket" kiszedtem alóla. Ide beragasztottam a T5 elektronikus előtéteket az aljukkal felfelé. (a képen most nyilván lefelé, tehát a tető "plafonjához" rögzítve.) A házon lyuk kelettkezet volna, így bent hagytam a T8 gyújtókat, hogy ne kelljen a lyukat befoltozni. Közben kiszedtem az eredeti csöveket és foglalataikat. A 8 foglalatot úgy helyzetem el, hogy ahol eddig is volt foglalat, oda most is tettem ugyanolyan fekvő helyzetbe. Viszont a pirossal jelzett részekre pedig fejjel lefelé lógatva beragasztottam őket, és a ragasztón keresztül vezettem ki a foglalatból a vezetéket. Tehát nem fúrtam ki a vezetéknek jelzett helyen a foglalaltot. A foglalatok egymástól kissé eltolva kaptak helyet. Nagyon fontos olyan ragasztót választani, ami tényleg köt a műanyaghoz (ragasztás előtt a felületet meg kell tisztítani, csiszolni), mert nem lenne szép, ha a foglalattal együtt a cső a vízbe zuhanna.
Közben persze az előtéteket a foglalatokkal is összekötöttem a vezetékekkel.
Ahol a vezeték szabadon, nem a ház alatt fut, ott célszerű zsugorcsövet húzni rá. (azt öngyújtóval óvatosan ráolvasztani)
Arra is kell figyelni, hogy a foglalat a plusz csövek esetén lógatva több helyet foglal el mint fektetve, ezért nem árt lemérni, hogy a tetőt a műveletek után vissza tudjuk-e tenni az akváriumra. Különösen akkor fontos ez, keresztben merevített az akvárium. Ha csak fél-1 centi hiányzik a magasságból ragaszthatunk üveglapokat a tető-akvárium éintkezési pontra, hogy ez a tetőt megemelje.
Miután a bekötés kész, a foglalatok, az előtétek a helyükön vannak, az előtétek házát is vissza kell tenni. Én simán visszatettem a helyére, és végig körben kinyomtam a ragasztóval, hogy a víz (pára) ne juthasson be.
Ezek után a csöveket kell a helyükre illetszteni. Fontos, hogy a foglalatokat pontosan megfelelő távra helyezzük egymástól, hogy a csövek beférjenek.

Csatolmány:
páramentes 450x600.jpg


Csatolmány:
t5 800x600.jpg


A kötségek mindenkinál mások lehetnek, de az én esetemben:
Daylight fénycső 3 x 1300 Ft
Grolux fénycső 4500 Ft
2 x 39W T5 elektronikus előtét 2 x 5500 Ft
T5 páramentes foglalat: 8 x 800 Ft
A vezeték: 2500Ft zsugorcső:600Ft 1 villásdugó:250Ft 1 kapcsoló hozzá kábel:500 Ft
Plusz a ragasztó. 690 Ft

Remélem valakinek segítség ez a kis írás. :)


Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.


2015. február 7., szombat 22:15
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás: