Pontos idő: 2024. április 25., csütörtök 23:49



Hozzászólás a témához  [ 1 hozzászólás ] 
 JUWEL gyári belső szűrő fazonírozás 
Szerző Üzenet
Barkács Szaki
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 9., kedd 19:24
Hozzászólások: 386
Tartózkodási hely: Létavértes - Debrecen
Sziasztok !

A közelmúltban vásárolt 100 literes Juwel akváriumomhoz tartozó gyári szűrőn kisebb módosítás vált szükségessé. A belső szűrőkkel szembeni ellenérzéseim ellenére jobban megnézve ez egy egészen jó koncepció. A legnagyobb baja, hogy az akvárium belső terében foglal helyet és ezáltal az aljzat szétbontása nélkül nem igazán lehet kivenni, de mivel minden babrálást felülről kell elvégezni rajta, így igazából nem is szükséges kivenni. De ettől még a víztérben van… Perpillanat külső szűrőre nem futja és biztos vagyok benne hogy feladatának tökéletesen meg fog felelni.
Számos kivitel létezik belőle és a töltet is változó hozzá, de abban nagyon hasonlóak, hogy lent és fent is van szívó nyílásuk és a visszaömlőjük megfelelően kalibrálható a vízfelszín mozgatásához és egy praktikus áramlat kialakításához is. 3db különböző finomságú szűrőszivaccsal van ellátva és alattuk még van hely biológiai szűrőanyag elhelyezésének is például mátrix vagy siporax. Mindössze az ezt tartó kazetta, ami hiányzik véleményem szerint, de ez pótolható. Egy ritka szövésű háló is megfelelne a célnak pl. narancsháló, de a teles felületeket kihasználó áramlás megtartása véget egy műanyag kazetta mellett döntöttem. Ez a tisztítást is jócskán megkönnyíti.

A blog lényegében ennek egy egyszerű leírása.

Csináltam egy kis animációt a szűrő elvi működéséről.
A víz alul a két oldalán és felül az elején jut be a szűrőbe.
A térelválasztó lapnak köszönhetően alulról fölfelé halad és felülről befelé.
Ezt követően a 3 szivacskockán keresztül lefelé bejut a biológiailag aktív szűrőanyagot tartalmazó kazettába, majd a térelválasztó lapba épített szívócsatornán keresztül felkerül a szivattyúba és a szivattyú a fordítható visszaömlő fejen keresztül visszatolja a víztérbe. Az áramlás mozgató természetesen ez a kis szivattyú.

https://goo.gl/photos/dXELRzgoydPZYa8N7

A szűrő egyébként egy kis tetővel is rendelkezik, hogy a halak ne tudjanak bele ugrani, illetve kialakításának köszönhetően bár elég sűrű osztásúak a beömlők, de ha egy kisebb hal vagy garnéla mégis bejut, akkor nagyon jó eséllyel túléli egy esedékes tisztításig. Egyébként úgy látom célszerű az ilyen szűrőt úgy tisztítani, hogy az egész házat a helyén hagyva a tartalmát kiemeljük és a szűrőházba engedjük a leeresztő csövet, amivel leszívjuk a cserélendő vízmennyiséget. Így megszabadulunk a szűrőben maradt mulmtól, ami a szivacsok kiemelésekor pottyant vissza és a halakat sem kell kerülgetnünk a csővel közben.

Balról a negyedik képen látható a fehér kazetta amelyet elkészítettem hozzá:

Kép

Lényegében ki kell mérni a kazetta számára a rendelkezésre álló helyet és ki kell vágni az alját ill. a tetejét. Fontos, hogy ez passzosan illeszkedjen, de ne szoruljon ha ki akarjuk venni. A magassága kialakításakor pedig figyelembe kell venni, hogy az alsó szívócsatorna nyílást nem takarhatja le, illetve hogy a szűrőház alja csapott szélekkel rendelkezik. Egy kis szárny tartja majd távol az aljától.
Nem szabad volt elfelejtenem, hogy a szivattyúnak felül oda kell férnie a helyére, tehát a szivacsok sem jöhetnek föl a végtelenségig.

Kép

Az kazetta anyaga most is 3mm vastagságú habosított PVC lemez. Vágás tapéta vágóval. A ragasztás viszont ezúttal hőpisztolyos ragasztó volt. Gyors és egyszerű. A ragasztandó felületeket viszont célszerű kissé csiszolóvászonnal megérdesíteni, portalanítani. A hőragasztó tapadását javítja még ha nem pusztán csak a felületre csorgatjuk, hanem a pisztoly forró fejével kissé a ragasztandó felülethez nyomkodjuk. A kazetta aljára célszerű még egy rácsot rakni, ami a szűrőanyag apróbb leváló elemeit sem hagyja a szivattyúig jutni.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Lényegében ennyi az egész és mehet bele a szűrőanyag. Majdnem 1 liternyi.
Logikailag a szűrőanyagot úgy célszerű elhelyezni, hogy a biológiai (mátrix, siporax) szűrőanyaghoz jutva a víz már hordaléktól mentes előszűrt legyen, tehát legutoljára érintkezzen a vízzel a szűrés folyamatában. A nagyobb darabkák (mulm, növényi rothadék, stb.) eltömítik a pórusait és a benne megtelepedett lebontó baktériumok hatásfoka a töredékére csökken, mivel nem tudnak érintkezésbe kerülni a vízzel.
Az ilyen jellegű szűrőkazetták bármilyen külső vagy belső szűrők kialakításakor használhatóak, legyen az henger vagy szögletes kialakítású.
Ha ilyen szempontból hiányosan vásárolnánk például egy külső szűrőt vagy éppen egyedi külső szűrőt építenénk, akkor egészen nyugodtan használhatjuk a módszert szinte bármilyen hiányzó elem pótlására.


2016. augusztus 15., hétfő 11:22
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 1 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron