Pontos idő: 2020. november 28., szombat 3:43Hozzászólás a témához  [ 44 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5
 Növények ültetése/nyírása/formázása, esetleges extra igényei 
Szerző Üzenet
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 16., kedd 13:28
Hozzászólások: 403
Tartózkodási hely: Keszthely
Hydrocotyle verticillata
Kép

Ehhez a növényhez sok hozzáfűzni való nyírás szempontjából nincsen, hiszen jellegéből adódóan ezt nem nagyon követeli meg :D Viszont megfelelően megtervezett ültetésével és későbbi ritkításával/terelgetésével igazi természetes hatást érhetünk el. Alakíthatunk ki belőle csoportokat, de akár a kövek, egyéb dekorok között szétfuttatva kisebb-nagyobb ösvényeket is.
Kép

Mivel indákkal/kacsokkal szaporodik, terjed tovább(akárcsak az Echinodorus tenellus, vagy Vallisneria félék) oda kell figyelni rá, mert hamar képes benőni olyan helyekre, ahová esetleg nem szeretnénk. Viszont ezen tulajdonsáságát előnyünkre is fordíthatjuk, hiszen nagyon szép látványt nyújt például moha közé befuttatva.
Kép


2011. szeptember 20., kedd 10:26
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 16., kedd 13:28
Hozzászólások: 403
Tartózkodási hely: Keszthely
Hemianthus micranthemoides
Kép

Ha bokrot/sövényt szeretnénk nevelni belőle, akkor ültetése és nyírása hasonló módon történjen, mint a Rotalanal(természetesen ültetésnél itt ugye rövidebb szálakról beszélünk), viszont ebből egy-egy helyre akár 6-8 szálat is nyugodtan leszúrhatunk, de a csoportonkénti 4-6cm távolságot itt is tartsuk be. Nyírása és formázása ugyanazon lépcsőzetes elven működik, mint a Rotalanal annyi különbséggel, hogy javasolt többször és inkább kisebb nyírásokat megejteni, mert egy nagyon gyors növényről van szó és a hosszabb nyírási ciklusok hamar fel tudják borítani az eltervezett formát, illetve a nem megfelelő időintervallumú nyírások miatt, igencsak hajlamos az alsóbb levelek sárgulására, elhullajtására. Ha odafigyelünk rá, ilyen szép kis bokrokat formázhatunk belőle, mint a képen is látható, de akár nagyobb sövényszerű formákat is alkothatunk.
Kép

Egy másik felhasználási területét csak fanatikus kertészeknek javaslom, mert bizony akár 4-5 naponkénti nyírást is igényelhet. Ez pedig nem más, mint előtéri gyep növényként történő alkalmazása. Ebben az esetben hasonló módon kell ültetni, mint a Hemianthus callitrichoides 'cuba-t, csak nem muszáj annyira sűrűn, hiszen egy jóval gyorsabb növényről van szó és hamar befutja a neki szánt terepet. Megfelelően erős világítás mellett könnyen lenn tartható, de vigyázzunk, hogy a gyep vastagsága ne haladja meg a 4-5cm-t, ellenkező esetben könnyen berohadhat az alsó rész.
Ha van kellő türelem, akkor ilyen "mezőt" készíthetünk belőle(a 2 kép készítése között, 5 hét telt el):
Kép
Kép


2011. szeptember 20., kedd 9:44
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 16., kedd 13:28
Hozzászólások: 403
Tartózkodási hely: Keszthely
Akkor engedelmetekkel meg is kezdeném a sort, a sokak által ismert és kedvelt Rotala rotundifoliaval.

Kép

Sokan ültetik a kertészkedni vágyók ezt a növényt a medencéikbe, mivel egy gyorsan növő(ezáltal a friss telepítéseknél is hasznos) és nem utolsó sorban mutatós növényről van szó. Viszont hosszabb távon, annál inkább kevesebben tartják meg akváriumukban, mivel a nem megfelelő ültetéssel, gondozással, nyírással hamar elveszti igazi szépségét és az összképen a hosszú kopasz szárával és színtelen leveleivel ezután már csak ront és nem javít.

Ahhoz, hogy a növényre jellemző igazi színes bokrokat tudjunk létrehozni, nem elegendő a vasban, CO2-ban gazdag tápozás és az erős megvilágítás, hanem a jól végzett ültetésével és időközönkénti szakszerű nyírásával, rengeteget javíthatunk a végleges esztétikumán.

Ültetése:

A növényeket vegyük ki a cserépből és a szárukból alulról vágjuk le a sárgultabb, esetleg berohadt centimétereket. Tapasztalataim szerint, ha a későbbiek során a növény alsó részein is viszonylag egészséges leveleket szeretnénk elérni, akkor az ültetendő növényeket kb. 12-15cm-s darabokra kell vágni úgy, hogy a vágás lehetőleg egy levélpár alá essen pár mm-rel. Ez a vágási pont 2 okból is fontos, mivel a növény a levélpár találkozásánál kezdi majd el a gyökeresedést, illetve ültetéskor ez a levélpár könnyebben megtartja a növényt a talajban, míg az meg nem kapaszkodik gyökereivel. Ültetésnél figyeljünk arra, nehogy túl mélyre nyomjuk a szálakat, mert az alsó szárrész így be fog rohadni a talajba. 1-2 levélpárnál mélyebbre ne nyomjuk le, ez már bőven elegendő, hogy fixen rögzítsük növénykéinket és így biztosítsuk nekik a megfelelő mélységet a gyökeresedéshez.
A talaj felett, kb. 8-10 cm-es szárak már bőven elegendőek és itt jön, hogy miért is írtam ezt a méretet. Mivel általában emers formában jutunk hozzá, ezen leveleit el fogja hullatni és bizony jó pár cm-t fog növekedni, mire teljesen submers formára alakul. Nem kell megijedni, az alsó szárrész nem fog kopaszon maradni, mivel későbbi rendszeres nyírásával a növényt arra késztetjük, hogy minél több oldalhajtást hozzon és ez nem csak a nyírási pontokon alakul ki majd, hanem a talajszinttől felfelé, akár minden levélpárnál jelentkezhet.
Ha szép bokrokat szeretnénk, akkor egy helyre maximum 2-3 szálból álló kis csoportokat szúrjunk és a csoportok között legyen kb. 4-6cm távolság, így megfelelő mennyiségű fény jut az egyes növényeknek és ezáltal biztosítjuk nekik a teret is az optimális növekedéshez, terjeszkedéshez.

Nyírása:

A növények folyamatos nyírásával egyre dúsabb és dúsabb lesz, ami óhatatlanul is ahhoz vezet, hogy kevesebb fény jut a bokor közepe felé, ezért ott valamennyi levélvesztés mindenképpen fog jelentkezni. Éppen a folyamatos dúsulás miatt, indokolatlan a levágott részek visszaültetése - sőt, időközönként inkább ajánlott a bokor ritkítása - ezt maximum csak akkor tegyük, ha már növényünk kezd kiöregedni és frissíteni szeretnénk, vagy újabb csoportot akarunk létrehozni.

Ahhoz, hogy bokrunk közepének enyhe „kopaszságát” elfedjük a kíváncsi tekintetek elől, egy pofon egyszerű megoldást kell alkalmazni. A bokrot talajszinttől felfelé, kb. 3-4cm-s lépésközökkel szó szerint fel kell nyírni.
Kép
Kép

Így lentről felfelé, 3-4cm-s távolságokra állandóan üde és friss hajtásaink lesznek, amik együtt egy tömött, színpompás látványt fognak alkotni.
Kép
Kép

Miután mindent rendesen csináltunk és a bokrunk már kellően bedúsult, akkor a kialakított formáknak már csak fantáziánk szabhat határt, hiszen ez a növény könnyen alakítható tetszés szerint, akár egy dísz bokor/sövény.
Kép
Kép

Ha igazán ki szeretnénk használni a növény szépségét, akkor minimum 35-40cm-s vízoszlop ajánlott, de ez nem jelenti azt, hogy kisebb magasságnál ne lehetne vele látványosat alkotni, csak ebben az esetben több törődést igényel.


2011. szeptember 20., kedd 8:30
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2010. február 16., kedd 13:28
Hozzászólások: 403
Tartózkodási hely: Keszthely
Avagy hogyan tudjuk növényeinket esztétikussá tenni, illetve jellegzetességeiket kiemelve, akváriumunk összképéhez formázni.

Téma adott, kérek szépen mindenkit, akinek sikerült bizonyos növényeiből a maximumot mind látványban, mind egészségben kihoznia, az ossza meg velünk tapasztalatait, praktikáit ;)


2011. szeptember 20., kedd 8:12
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 44 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron