Pontos idő: 2021. december 1., szerda 23:09Hozzászólás a témához  [ 32 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4
 Tengeri akvarisztikiai alapok 
Szerző Üzenet

Csatlakozott: 2011. június 13., hétfő 15:30
Hozzászólások: 149
De jó !
Megérdemelne a téma egy teljesen új elkülönített fórumot.


2015. augusztus 15., szombat 14:02
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2015. június 10., szerda 12:04
Hozzászólások: 1222
Tartózkodási hely: Meisenheim, DE
Manapság az édesvízi akvaristák között is egyre terjed a tengeri akvarisztika és ehhez szeretnék egy kis segítséget adni az alapok leírásával.

Először is nézzük meg mi az amit egy édesvízi akár profi akvarista a tengerinél mint tudás fel tud használni. A válasz egyszerű: semmit. És ez tényleg így van, a tengeri akvarizálásnál el kell szinte mindent felejteni, amit az édesvíznél megtanultunk. Talán a hűtés/fűtés ugyanaz, de szinte minden más.

Erre még visszatérek, de most kezdjük a tengeri akvarisztika alapjaival.

- a tengeri akvárium vize. Azt mindenki tudja, hogy a tenger vize sós. De miért is sós? Az esővíz ugyebár 0,0% sót tartalmaz. Ez beleesik a folyókba, melyek az útjuk során a tengerekig kimossák a különböző sókat a kövekből, amiken végigfolynak és így egy kb 0,3-0,4-es sós víz folyik bele a tengerekbe, óceánokba. A tengerek és óceánok viszont párolognak, így a sótartalmuk egyre növekszik. A párából felhők lesznek a felhőkből pedig eső és ezért lesz sós a tengerek vize. Ez most kb 1,025-1,026-os sótartalomnak felel meg. Ezt a sótartalmat kell előállítanunk és folyamatosan szinten tartanunk egy tengeri akváriumban, mivel a sótartalom változását a korallok és anemónák (tengeri rózsák) nehezen viselik el. Az akváriumunk vize is párolog, csakúgy ahogy a tengereké és sótartalma ezen okból kifolyólag emelkedik. Hogy ezt az emelkedést meggátoljuk, szűrt 0-s vizet kell folyamatosan visszatöltenünk az akváriumunkba a párolgás mértékenek megfelelően. Tengeri akváriumban a felhasznált csapvizet RO vízlágyító berendezés segítségével 10-30-as TDS-űvé tudjuk lágyítani (ez sokmindentől függ, pl. a csapvíz minőségétől, nyomásától, hőmérsékletétől, stb.), viszont ez a tisztaság nem felel meg a tengeri akváriumokban, mivel szilikátokat tartalmaz, ami viszont algásodást idéz(het) elő. Ezért az így lágyított vizet egy szilikátszűrőn (gyantaszűrőn) is át kell engedni, hogy 0-s TDS-ű vizet kapjunk. Az így kapott vizet lehet aztán tengeri célra készült sóval (pl. Red Sea, Tropic Marin) a kívánt sűrűségűre bekeverni (1,024-1,026). Tehát így késztjük elő a vizünket tengeri akvárium elindításához és a rendszeres heti vagy kétheti vízcserékhez. Indításkor a másik megoldás, hogy egy tengeri akvarisztikai boltban a vízcserekor leengedett vizet elkérjük és azzal indítjuk el az akváriumunkat.

Aqua Medic RO készülék napi 90 literes teljesítménnyel.
Kép20150810_202846 by Sarlos Istvan, on Flickr

Dennerle RO készülék napi 130 literes teljesítménnyel.
KépWP_20140522_006 by Sarlos Istvan, on Flickr

Aqua Medic gyantaszűrő, mely a RO vízből nullás vizet készít, kiszűri a megmaradt szilikátokat.
KépWP_20140522_005 by Sarlos Istvan, on Flickr

Egy kis videó egy RO készülékről.


2015. augusztus 15., szombat 13:06
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 32 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás: