Pontos idő: 2020. július 6., hétfő 4:19Hozzászólás a témához  [ 3 hozzászólás ] 
 Függeszthető világítás 
Szerző Üzenet
Avatar

Csatlakozott: 2014. szeptember 21., vasárnap 11:41
Hozzászólások: 46
Pár napja végre az új világítás dübörög az akvárium felett. A felfüggesztés is bevált. Az alapot barkácsboltban vásárolt 20mm-es alumínium karnisrúd szolgálta. Az álló lábakba műanyag dugó, az összekötést pedig fűtésboltban kapható KP könyök adta, ennek a belső furata szintén 20mm gyárilag. (Valóságban 18-19mm) Így egy kis reszelés és miden a helyére került. Sajnos az itthon lévő sorkapocs kicsinek bizonyult a dróthoz így egyenlőre szükségmegoldásként ilyen primitív módon van rögzítve. A lényeg hogy működik. Most azon agyalok, hogy egyszerűen állíthatóvá tegyem a magasságot, ne kelljen csavarokkal bajlódni :)

Kép


2017. március 26., vasárnap 18:24
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2017. február 17., péntek 22:25
Hozzászólások: 54
Én most LED fény építésén töröm a fejem.
Szerencsére ott vannak DIY kategóriában is gyári megoldások.
Persze az akváriumra való rögzítését ott is meg kell oldani
A nagyobb fejtörést az okozza.
Illetve mivel a gyári fedél már nem kompatibilis az akvával, nyitott lett. Már csak egy keretet raknék a peremére, hogy a vízkőcsíkot eltakarja. De arra sincs ötletem, mivel lehetne megoldani...
Szeretem, ha a felszín fölé nőnek a növények, azt a fedél eltakarná...


2017. március 18., szombat 21:47
Profil
Avatar

Csatlakozott: 2014. szeptember 21., vasárnap 11:41
Hozzászólások: 46
Sziasztok!

Gyanítom, nem én vagyok az egyetlen, akinek problémát okozott a standard akvárium mérete és a világítások méretezése közötti különbség. Engem eléggé zavart, hogy a 80 cm hosszú akváriumomra a neoncsöves világítás vagy rövid (a x*24w -os 58-59 cm, a következő méret a 39w-os pedig 90 cm feletti, így igen csak lelóg az akváriumról.
Így felmerült bennem, mi lenne ha megpróbálnám magam megépíteni a kívánt hosszban.
A választásom egy 4*24w-os, eltolt csövezésű lámpa lett, amit először ültetett világításnak terveztem, később a minden szempontból praktikus függesztett változat mellett döntöttem.
Először is, magát a lámpatestet kellett valahogy elkészíteni. Sok fórumot, képet néztem a neten, milyen is lenne az ideális, praktikus és természetesen kivitelezhető is a lehető legkisebb anyagi ráfordítással. Egy ismerős bádogos elkészítette Lindab lemezből a 79*20*6 cm-es házat és egy "szerelőpanelt" is kértem, amire szerelvényezek és ez kerül be a lámpatestbe. Ezt tükörfóliával bevontam, a fényvetők majd rákerülnek később a csövekre. Közben megrendeltem a neoncsöveket, a foglalatokat. Mikor minden elkészült és megérkezett, jött a kivitelezés. Először 2 db meglévő Ody lámpa trafóját terveztem bekötni, praktikus mivel elrakhatom a szekrényben. Itt több bonyodalom is adódott. Az első, maga a trafó csatlakozója. Égen-földön nem lehetett találni a 4 tüskés tűzőcsatos csatlakozót. Sebaj. Trafó szétszed, csatlakozó kiiktat majd normál 4 eres kábel beköt. Természetesen nem működött a dolog. Ekkor elég sok akvarista társ segített a maga módján. Videókat készítettek a meglévő lámpájukról miközben szétszedték, fényképeket küldtek, stb. Sajnos nem állt össze. Ekkor egy nagyon jó barátom odaadta a lámpáját és szó szerint apró darabokra szedve kiderült, a kis ferde szemű barátaink a lámpatestben egy kondit forrasztottak az egyik vezetékre. Ezt is beiktattam, természetesen semmi sem működött. Több alkalommal átnéztük, kimértük, valamiért nem akarta az igazságot.
Ekkor mérgemben vettem két előtétet. Itt sajnos változtatni kellett az eredeti elképzelésen és improvizálnom, mivel eredetileg a lámpa tervezésénél nem a lámpatestbe került volna a trafó, így ennek a helyével nem számoltam. A rendelt előtét bekötésénél max. 50 cm lehet a trafó és lámpa közötti távolság, így a lámpatest hátuljára kerültek fel, egy zárt kábelcsatorna dobozban. A kábelkivezetéseknél a lámpatestben gumigyűrűk kerültek, elkerülve a fém-vezeték közötti későbbi kölcsönhatás kiküszöbölését.
A szerelvényezés után jött a vezetékek bekötése majd egy gyors próba az összeállítás előtt. Minden tökéletesen működött.
Nosza akkor a végleges összeszerelés, bekötés és a próba.
A végeredmény a lenti képeken látható.
Végül egy gyors számvetés, mennyibe is került ez:
Bádogos munka - Lámpatest elkészítése, szerelőlap 3000 Ft.
Fénycsövek - 4*850 Ft - 3400 Ft.
Előtét (2 db) - 4400 Ft.
Csavarok, vezeték, gumiszelencék és foglalatok 1000 Ft.
Összesen 11400 Ft.
Ehhez még jön egy függesztő állvány, ami jövő héten készül el, majd naplózom azt is.
Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép


Kép


2017. március 18., szombat 18:22
Profil
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Hozzászólás a témához   [ 3 hozzászólás ] 

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem küldhetsz csatolmányokat ebben a fórumban.

Ugrás:  
cron