TropicalFish - AkvaForum
http://www.akvaforum.hu/

Karbonátkeménység és Ph értékek
http://www.akvaforum.hu/a-viz/karbonatkemenyseg-es-ph-ertekek-t191.html
Oldal: 1 / 2

Szerző:  friz74 [ 2016. február 2., kedd 21:43 ]
Hozzászólás témája:  Re: Karbonátkeménység és Ph értékek

Igen, fedő alatt. Az edény alja teljesen vízköves. Már 2 éve ugyanazt használom. A tetején szoktam látni szmötyit, miután kihűlt, amit pelussal szűrök meg. :)

Szerző:  N-emy [ 2016. február 2., kedd 21:39 ]
Hozzászólás témája:  Re: Karbonátkeménység és Ph értékek

friz74 írta:
Én kb.10 percig forralom.


Gondolom fedő alatt ,hogy a párolgás ne legyen számottevő 8-) . Szokott valamilyen fehér szmötyi összegyűlni az edény alján ,mint kicsapódott Mg- vagy Ca -karbonát?

Szerző:  friz74 [ 2016. február 2., kedd 21:35 ]
Hozzászólás témája:  Re: Karbonátkeménység és Ph értékek

Én kb.10 percig forralom.

Szerző:  N-emy [ 2016. február 2., kedd 21:26 ]
Hozzászólás témája:  Re: Karbonátkeménység és Ph értékek

SlyChocolate írta:
Annó kis iskolás korunkba tanították ha a vizet elpárologtatjuk akkor az edény alján a víz só tartalma ott marad.
Lásd így működnek a tengeri sót készítő cégek is.
;)
Ha már forraltok akkor csináljátok a jó Magyar szokás szerint lepárlással!
Pálinka főzés!!!
:lol:
Anno az ozmó előtt én így toltam a lágy vizet...
http://www.akvaforum.hu/csinald-magad-barkacs-megoldasok/diy-vizleparo-avagy-vizlagyitas-hazilag-t292-10.html#p6600

Tudom ,ismerem és figyelemmel kísértem a a projected, de érdemleges választ még senkitől nem kaptam a feldobott kérdésre.
Én is RO-vízzel akvarizálok ,szóval pusztán csak a kíváncsiság miatt dobtam fel a topicot :mrgreen: . A net tele van a forralással történő vízlágyítás találataival ,meg hogy a forralással megszűntethető a víz karbonát keménysége. Arra lettem volna kíváncsi, hogy mennyi ideig kéne forralni ,és hogy igazából mennyit is tudnánk megszüntetni a KH-ból .
Azért itt a gugli feldob pár értelmes találatot:https://www.google.hu/webhp?source=search_app&gfe_rd=cr&ei=XhCxVrTlL8bj8wfa_7Jw&gws_rd=ssl#q=v%C3%ADzl%C3%A1gy%C3%ADt%C3%A1s+forral%C3%A1ssal
Most akkor megszűntethető a karbonát keménység ,vagy lejjebb vihető ,vagy az egésznek semmi értelme?

Szerző:  SlyChocolate [ 2016. február 2., kedd 20:05 ]
Hozzászólás témája:  Re: Karbonátkeménység és Ph értékek

Annó kis iskolás korunkba tanították ha a vizet elpárologtatjuk akkor az edény alján a víz só tartalma ott marad.
Lásd így működnek a tengeri sót készítő cégek is.
;)
Ha már forraltok akkor csináljátok a jó Magyar szokás szerint lepárlással!
Pálinka főzés!!!
:lol:
Anno az ozmó előtt én így toltam a lágy vizet...
http://www.akvaforum.hu/csinald-magad-barkacs-megoldasok/diy-vizleparo-avagy-vizlagyitas-hazilag-t292-10.html#p6600

Szerző:  dexkill [ 2016. február 2., kedd 18:44 ]
Hozzászólás témája:  Re: Karbonátkeménység és Ph értékek

friz74 írta:
Én forralt vízzel akvarizálok. Megmértem(Neptun cseppteszt)
Csapvíz:
Gh:9
Kh:6
Forralt víz:
Gh:9
Kh:5
Sokat tehát nem jelent. Nem is tudom, hogy minek forralgatom? :roll: De legalább klór nincs benne! :D


Én is valami ilyenre számítottam, de nem akartam a levegőbe okoskodni :(

Szerző:  friz74 [ 2016. február 2., kedd 8:42 ]
Hozzászólás témája:  Re: Karbonátkeménység és Ph értékek

Én forralt vízzel akvarizálok. Megmértem(Neptun cseppteszt)
Csapvíz:
Gh:9
Kh:6
Forralt víz:
Gh:9
Kh:5
Sokat tehát nem jelent. Nem is tudom, hogy minek forralgatom? :roll: De legalább klór nincs benne! :D

Szerző:  dexkill [ 2016. február 1., hétfő 22:58 ]
Hozzászólás témája:  Re: Karbonátkeménység és Ph értékek

N-emy írta:
SlyChocolate írta:
N-emy írta:
Meg tudná valaki mondani ,hogy a víz forralásával a karbonát keménységet hány százalékkal lehet lejjebb vinni a csapvízben?

Pontosan mire is gondolsz?
Csak sima felfőzésre?
Mert azzal semmit!
Vagy olyanra mint a pálesz főző elvén alapuló desztillálás?
:roll:

Nem a desztillálásra gondolok , csak a sima forralásra . Elvileg valemennyire meg lehet szüntetni a karbonátkeménységet a vízben, hiszen forralás után jelentős mennyiségű csapadék gyűlik össze az edény alján. De nyugodtan meg is győződhetsz róla ,hogy ha mérsz KH-t forralás előtt és utána is. Én konkrétan arra lennék kiváncsi ,hogy mennyivel lehet lejjebb vinni ezt az értéket ;) .


Nem tudom, hogy számottevő mértékű hatása lenne-e... tényleg meg kellene mérni :)

Szerző:  N-emy [ 2016. február 1., hétfő 21:52 ]
Hozzászólás témája:  Re: Karbonátkeménység és Ph értékek

SlyChocolate írta:
N-emy írta:
Meg tudná valaki mondani ,hogy a víz forralásával a karbonát keménységet hány százalékkal lehet lejjebb vinni a csapvízben?

Pontosan mire is gondolsz?
Csak sima felfőzésre?
Mert azzal semmit!
Vagy olyanra mint a pálesz főző elvén alapuló desztillálás?
:roll:

Nem a desztillálásra gondolok , csak a sima forralásra . Elvileg valemennyire meg lehet szüntetni a karbonátkeménységet a vízben, hiszen forralás után jelentős mennyiségű csapadék gyűlik össze az edény alján. De nyugodtan meg is győződhetsz róla ,hogy ha mérsz KH-t forralás előtt és utána is. Én konkrétan arra lennék kiváncsi ,hogy mennyivel lehet lejjebb vinni ezt az értéket ;) .

Szerző:  SlyChocolate [ 2016. január 30., szombat 23:55 ]
Hozzászólás témája:  Re: Karbonátkeménység és Ph értékek

N-emy írta:
Meg tudná valaki mondani ,hogy a víz forralásával a karbonát keménységet hány százalékkal lehet lejjebb vinni a csapvízben?

Pontosan mire is gondolsz?
Csak sima felfőzésre?
Mert azzal semmit!
Vagy olyanra mint a pálesz főző elvén alapuló desztillálás?
:roll:

Oldal: 1 / 2 Időzóna: UTC + 1 óra
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/