Ahogy ígértem nyitok egy naplót a nemrégen elkészült DIY LED világításomnak.
Amit tudni kell róla, hogy terveim szerint 40db 1W-os Power LED-ből készül.
A LED-ek 6-7000k hideg fehérek, amelyek 30°-os optikákkal vannak szerelve. Úgy helyeztem el őket, hogy nagyjából az akvárium alapterületének megfelelő területet világítsanak be, mivel felesleges kifelé világítanom belőle.
Egyenlőre csak a fele készült el, de hamarosan készül a másik fele is. Amit tapasztaltam, hogy elég fehér fénye van, jóval fehérebb, mint egy 865-ös fénycsőé, így arra gondoltam, hogy minden 10db közé beszúrok 4db meleg fehéret. Legfeljebb ha sok lesz a fény, akkor egy dimmerrel beállítom.
Egyenlőre nem áramgenerátorról van hajtva, hanem egy 100W-os 12V-os tápegységről, ami fel van tekerve 14V-ra. Mivel az 1W-os LED áramfelvétele 350mA, így a 14V feszültségről pont 4db-ot tudok működtetni sorba kötve. Mivel rendesen túl van méretezve a hűtése így megpróbáltam a max. áramon hajtani.
Tehát jelenleg 4db sorosan kötött LED van 5x párhuzamosan kötve. Később természetesen átállok áramgenerátoros meghajtásra, de jelenleg ez volt itthon.
Jöjjön néhány kép a mostani állapotról (bocsánat a nem túl profi képekért), vegyétek figyelembe, hogy a megvilágítás a tervezett fele:
és végül egy videó, a hullámok árnyékáról:
http://www.youtube.com/watch?v=rs8Hx_eH5Mw