Sziasztok!
Mivel első hozzászólásom, így először bemutatkoznék! Ádámnak hívnak, Érden lakom, informatikával foglalkozom. Nagyjából 14 éves korom óta van akváriumom, amit eleinte kevesebb, de azóta több sikerrel üzemeltetek.
Előre is elnézést, de kicsit hosszabb lesz az irományom!

Több kérdéssel fordulnék hozzátok, mivel terv fázisában van egy 200l-es akva, amit néhány hónapon belül üzemelnék be és még pár dologban bizonytalan vagyok.
Maga az akvárium úgy nézne ki, hogy low-tech vonal, no co2, kb 0,5w/l világítás t5 fénycsővel, eheim 2217 külső szűrő, növényes, de nem agyon ültetett növényes, de nem is 1-2 tő növény, valahol a kettő között. Halak egy csapat neon, egy csapat vörös karcsú díszmárna,valamint eleven szülők, cory-k és ancik lennének, esetleg 1 pár törpesügér és vagy 1 pár gurámi.
Ezeket a növényeket néztem ki magamnak:
1. Cryptocoryne becketii
2. Cryptocoryne wendtii green
3. Cryptocoryne x willisii
4. Echinodorus aquartica
5. Echinodorus bleheri
6. Echinodorus quadricostatus
7. Hygrophila corymbosa „Siamensis”
8. Hygrophila polysperma
9. Microsorum pteropus Trident
10. Nymphoides sp. Taiwan
11. Taxiphyllum barbieri - Jávai moha
12. Vallisneria americana var. asiatica
Valamint a mostani akváriumomból átkerülne egy pár tő Anubias nana, Anubias bateri, és Microsorum pteropus.
Szóval a kérdésem főleg a talajjal lenne kapcsolatos. Aljzatnak sódert terveztem kb 1-2mm-es szemcsemérettel. Ezért a másik fórumon majdnem leszedték a fejem a kertészek, mert szerintük abba nem fejlődnek a növények, sőt ...! Tényleg ennyire nem használható a kavics aljzat, csak az agyagos talaj a megfelelő? Viszont ahogy olvasom akármelyik nem is lenne jó nekem a harcsák miatt, pl a manado nagyon könnyű, tehát harcsák miatt nem nyerő. Viszont nagyon sokat sem akarok erre költeni!
A másik kérdésem, hogy javalott növény táptalaj használata vagy megoldható ez gyökér táppal is amit benyomkodok a növények mellé?
A harmadik kérdésem, hogy a vastagabb apró szemű talaj bizonyos helyeken "berothadhat", szóval arra gondoltam ezt maláj tornyos csiga betelepítésével javítanám. Róluk tapasztalat, valóban olyan hasznos mit sok helyen olvastam? Illetve ha táptalaj van a kavics alatt azt nem túrják fel és okozhatnak vele gondokat?
Hát elsőre nagyjából ennyi lenne.
Előre is köszönöm a segítséget!